Sorin Ilfoveanu | Biografie
21655
page-template-default,page,page-id-21655,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Biografie Sorin Ilfoveanu

1946 – Se naște pe 23 mai, la Câmpulung-Muscel pictorul Sorin Ilfoveanu.  Rămas fără mamă la vârsta de doi ani, copilul Ilfoveanu ȋmpreună cu familia sa sunt evacuaţi de comunişti din casa de pe Trivale, pe motiv că bunica ţinea ascunsă sabia cu cap de vultur a tatălui său, primită la absolvirea primei promoţii a şcolii de ofiţeri de cavalerie din Câmpulung-Muscel.

1964 – Absolvă cursurile  ”Liceului  Ion C. Brătianu din Piteşti”, unde exista o pleiadă de remarcabili profesori dintre cele două Războaie Mondiale, avându-l, la desen, pe „tata Guţă”, absolvent de Belle Arte la Paris, care îl îndrumă spre pictură. În paralel, urmează cursurile Şcolii Populare de Artă din Piteşti, cu Mircea Vărzaru, elev al lui Alexandru Ciucurencu. Tot in perioada liceului il cunoaste pe poetul Daniel Turcea de care il va lega o frumoasa prietenie. Are primul contact cu arta greacă şi Renaşterea în biblioteca profesorului de istorie a artei Ioan Steriopol, cu care era vecin; mai apoi, îi descoperă pe Van Gogh, în ediţia Skira, şi pe Alexandru Ciucurencu, în colecţia Meridiane.

1964 – 1970 – Urmează cursurile Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti, doi ani la grafică, după care trece la pictură, la clasa maestrului Corneliu  Baba, avându-i colegi, printre alţii, pe Ştefan Câlţia, Mihai Cismaru şi Sorin Dumitrescu, şi profesori, pe  Eugen Schileru, la Istoria artei, Gheorghe Ghiţescu, la Anatomie artistică,  Simion Iuca, la Gravură. 1968 – Are prima expozitie personala la Muzeul de Artă din Pitesti.

1968 – Are prima expoziţie personală la Muzeul de Artă din Piteşti.

1968 – 1970 – Studiază cromatica icoanelor pe sticlă şi a scoarţelor populare, în depozitul Muzeului de Artă Populară (Palatul Ştirbey), arta medievală, romanică şi catalană, în biblioteca Uniunii Artistilor Plastici aflată in casa Cerchez (dărâmată de comunişti după cutremur), şi are primul contact cu desenele sgraffitate de pe crucile cimitirelor din nordul Olteniei.

1970 – Se căsătoreşte cu Ana Ruxandra ( n. 1947 ), studentă la pictură la clasa Corneliu Baba; Deschide expozitie personală la Galeria Galateea din Bucuresti.

1970 – 1973 – Organizează in calitate de muzeograf, impreună cu Virgil Poleac, Muzeul de Arta din Piteşti.

1970 – 1980 – Locuieşte în Piteşti – la început, în Casa Memorială Liviu Rebreanu de la Valea Mare, unde realizează ciclul de desene pentru Procopius din Cesarea.

1971 – Devine membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Participă la simpozionul internaţional de la Bydgocz, Polonia.

1972 – Expoziţia de grup „Arta portretului” la Galeria Apollo, Bucureşti. Expoziție de grup, împreună cu Ștefan Câlția și Mihai Mihai, curatoriată de Andrei Pleșu, la Galeria Apollo. Obţine Premiul şi Bursa U.A.P. pentru tineret. Face o călătorie de studii împreună cu Ştefan Câlţia la Moscova, Petersburg, Kiev şi Riga.

1973 – Organizează împreună cu criticul Mihai Drişcu simpozionul „Semnificaţia stilului”, la Muzeul de Artă din Piteşti.

1974 –  Realizează frescele Teatrului “Al. Davilla” din Pitesti, împreună cu Dan Broscauțeanu și Ștefan Câlția; Participă cu lucrări la Expozitia “Desenul Român Contemporan”, Muzeul National de Artă al României.

1975 – Inființează filiala din Pitești a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Participă la expoziţia „Obiect, imagine, semn”, Galeria Nouă, Bucureşti. Expoziţie de grup Ştefan Câlţia, Mihai Cismaru, Zamfir Dumitrescu şi Sorin Ilfoveanu la Ateneul Român, Bucureşti. Expoziţia de grup „Permanenţe şi mutaţii – portretul” la Galeria Orizont, Bucureşti.

1976 – Participă la „International Contest – Young Painters”, Sofia, Bulgaria. Expoziţia de grup „Romanian Nykytaideta – Rumansk nutidskonst” la Aaltonen Museo Turku/Helsinki Taidehall, Waino, Finlanda. Expoziţia de grup „Arta şi natura”, Galeria Nouă, Bucureşti.

1977 – Participă la Simpozionul „Five Romanian Artists in Norway”, Bergens Kunstforening, Norvegia. Expoziţia de grup „Zeitgenossische Rumanische Malerei”, Berlin, Germania. Expoziţia de grup „Artă contemporană românească” de la Beijing, China. Expoziţia de grup „Současne Rumunske Malirstvi”, Praga, Cehoslovacia. Expoziţie personală la Galeria Municipiului Bucureşti.

1978 – Lucrează la restaurarea Palatului Ghica Tei, împreună cu Dan Broscăuţeanu şi Elena Roşca. Participă la Bienala internaţională de artă de la Veneţia, Italia (curator Ion Frunzetti). Expoziţia de grup „Contemporary Romanian Painting and Sculpture”, Teheran, Iran.

1979 – Participă la Trienala de artă plastică de la Sofia, Bulgaria. Expoziţia de grup „Contemporary Romanian Painting”, Helsinki, Finlanda. Expoziţie de grup la Galeria Tetriakov, Moscova, URSS. Expoziţie de grup la Praga/Bratislava, Cehoslovacia. Expoziţia de grup „Artă şi contemporaneitate” la Muzeul Naţional de Artă, Bucureşti.

În toată această perioadă, aprofundează pictura în ulei pictând peisaje de şes şi  portrete, intrând în atenţia colecţionarilor de artă şi astfel reuşind să evite comenzile cu teme realist-socialiste şi portretele omagiale.

1981 – Obţine Premiul pentru pictură al Academiei şi Premiul U.A.P. pentru pictură.

1982 – Expoziţie personală la Galeria Simeza, Bucureşti. Expoziţie la Centrul Internaţional de Presă din Atena, Grecia, împreună cu Ștefan Câlția.

1983 – Participă la Bienala internaţională de artă de la Valparaiso, Chile.

1984 – Expune împreună cu Ştefan Câlţia în Norvegia, într-o serie de expoziţii organizate de Alexandru Botez şi Iardar Seim la JMS Gallery, Oslo (1984), Volda Gallery (1988), Volda Gallery (1991). Expoziţie de grup la Galerie Ceskoslovensky Spisovatel, Praga, Cehoslovacia. Expoziţie de grup la Galeria Shipka, Sofia, Bulgaria.

1985 – Expoziţie personală la Muzeul Naţional de Artă Bucureşti. Expoziţie personală organizată de Fontana Foundation la Galeria Ram, Arnhem, Olanda. Expoziţii de grup la Galerie am Weidendamm din Berlin şi Kunsthalle Rostock, Germania.

1986 – Participă la Festivalul Internațional de Pictură Cagnes-sur-Mer, Franța. Expoziţia de grup „12 Romanian Contemporary Painters”, Atena, Grecia. Expoziţia de grup „Contemporary Romanian Painting and Sculpture” la Trafalgar Gallery, Londra, şi Glasgow Gallery, Marea Britanie.

1987– Primeste Bursa USIA ocazie cu care face o călătorie de studii în America, împreună cu pictorul Florin Ciubotaru; Expoziţie personală la Galeria Marais, Paris.;Expoziţie de grup “Cavalerii Melancoliei’’ la Galeria Orizont , impreuna cu  Vladimir Zamfirescu, Ştefan Câlţia şi Marian Zidaru (curator Andrei Pleşu).

1988 – Deschide o expoziţie personală la Institutul Francez din Bucureşti. Participă la Olimpiada Artelor de la Seoul, Coreea de Sud. Expoziţie de grup, Helsinki, Finlanda. Expoziţie de grup, Copenhaga, Danemarca. Expoziţie de grup la Kulturni Centar, Belgrad, Iugoslavia. Expoziţiile de grup “Rumanische Malerei der Gegenwart” şi “Rumanische Zeitgenossische Kunst”, Berlin, Germania.

1990 – Participă la International Art Fair, Chicago, SUA. Expoziţia de grup „Rumanische Kunst”, Freising, Germania. După Revoluţia din 1989, este chemat de studenţi să predea pictura la Institutul de Arte Plastice din Bucureşti.

1991  Expoziţie de grup la Beratzhausen, Germania. Expoziţie de grup la Rheifelden, Elveţia.

1992 – Este ales Șef  al catedrei de pictură din cadrul Facultăţii de Arte Plastice. Expoziţie personală la Institutul Francez din Bucureşti. Expoziţie la Galeria Cobra, Arnhem, Olanda, împreună cu Ştefan Câlţia şi Vladimir Zamfirescu, organizată de Elena Ganga şi Bob Woudenberg.

1993  Expoziţie personală la Galeria ArtExpo din Bucureșt si lansarea Caietului “Șapte Psalmi”, editat de Sorin Dumitrescu la Editura Anastasia. Expoziţie personală la Centrul Cultural Român de la Viena, organizată de Grete Tartler.

1996 – Este ales Decan al Facultăţii de Arte Plastice.

1997 – Îl cunoaşte pe Ştefan Agopian, cu care va începe o lungă colaborare. Expoziţie de grup la Tegnerforbundet Hall, Oslo, şi la Muzeul de Artă din Sharjah, Emiratele Arabe Unite.

1998 – Expoziţie organizată de Dr. Wolfgang Schreiner la Bad Steben, Germania. Participă la expoziţia de grup „Transfiguraţii”, organizată de Fundaţia Anastasia la Muzeul Mucsarnok din Budapesta, Ungaria. Expune pentru prima dată împreună cu fiul său, sculptorul Adrian Ilfoveanu, la Galeriile Bancorex, Bucureşti.

1999 – Expozitie personală “Maculata Conceptie”, impreună cu Ştefan Agopian si Adrian Ilfoveanu, Muzeul Literaturii Române, București; Primeste Premiul Primăriei Municipiului București – A.R.C.U.B. si Premiul pentru Arta Plastică al Revistei “Cuvântul”.

2000 – Expoziţie personală la Muzeul Naţional de Artă in care expune Ciclul „Anabasis” (1997-2000). Expoziţie de grup la Galeria Jungersted & Brostrom, Copenhaga. Primeşte din partea preşedintelui Emil Constantinescu Ordinul Serviciul Credincios în Grad de Mare Ofiţer.

2001 – Sfințirea troiței construită împreună cu fiii săi, Adrian (n.1971) sculptor si Nicu (n.1975) fotograf, in curtea Conacului din Rădești.  Expoziţie personală la Galeria MMG, Tokyo; Primeşte Marele Premiu al U.A.P. pentru expoziţia de la Muzeul Naţional de Artă, Bucureşti;

2002 – Expune împreună cu Ştefan Câlţia, Adrian Ilfoveanu şi Nicu Ilfoveanu la Littman & White Galleries, Portland. Lansează albumul „Grife” în cadrul expoziţiei „Codex Ilfoveanu”, organizată la Galeria Apollo. Expoziţie personală la Muzeul Bruckenthal din Sibiu si Palatul Banfy din Cluj cu o serie de desene cu manuscrise originale la „Fric” (Ştefan. Agopian), „Saturnalii”, „Câinele pământului”.

2004 – Este ales Rector al Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti.

2005 – Expoziţie personală la Palatul Brâncovenesc Mogoşoaia, împreună cu Adrian Ilfoveanu.

2006 – Demisionează din funcţia de Rector, din cauza unui diferend de opinii avut cu Ministerul Educaţiei pe tema doctoratului în arte vizuale.

2008 – Expoziţie de grup – „Colophon” – la Centrul Cultural Român din Veneţia, Italia;  lanseaza cartea Sorin Ilfoveanu, Desene (1994-2007), Editată de Asociația pentru Artă Ilfoveanu, prefață a cărții de Cristian Robert Velescu.

2009 -Expozitie de grup „Saga Ilfoveanu” la Galeriile Artsociety, Bucuresti.

2010 – Expoziţie de grup la Perugia, „Mitologie Soggettive”, Centro Espositivo Rocca Paolina, împreună cu Mircea Roman, Gheorghe I. Anghel, Ioan Iacob, Adrian Ilfoveanu, Marian şi Victoria Zidaru (curator Doina Mândru). Expoziţie personală la Galeriile Arcade 24, Bistriţa.

2011 – Expozitie personala “Desene 2008 – 2011” la Annart Gallery, Bucuresti; Expozitie personala de pictura „Ilfoveanu 2011”, organizata de E.A. Gallery la Sala Dalles, Bucuresti (curator Radu Boroianu). Expoziţia de grup “Caiet de planuri”, Galeria AnnArt, Bucureşti. Lansarea cărţii “Sorin Ilfoveanu, Atelier 1995-2010”, editată de U.N.A.R.T.E. și  Asociația pentru Artă Ilfoveanu, cu texte de Cristian Robert Velescu şi Victor Neumann. Primeşte Premiul Prometheus pentru Opera Omnia, acordat de Fundaţia Anonimul (prin juriul prezidat de Andrei Pleșu și compus din Ruxandra Demetrescu, Eugen Negrici, Ion Caramitru și Dan Dediu).

2012 – Este distins cu Premiul pentru Artă „Constantin Brâncuşi”, acordat de Academia Română și Marea Lojă Naţională din România, pentru expoziţia din anul 2011 de la Sala Dalles, Bucureşti. Participă la expoziţia de grup „Mica Artă Mare”, Galeria AnnArt, Bucureşti.

2013 – Expozitie personala „Alb“, AnnArt Gallery, Bucuresti. (curator Simona Vilau). Participă la Bienala internaţională de pictură de la Chişinău, ediţia a III-a, Centrul Expoziţional Constantin Brâncuşi, Chişinău, Republica Moldova. Expoziţia de grup “Creion/cerneală/tuş”, Galeria AnnArt, Bucureşti.

2015 – Expoziţia personală “Levant” la AnnArt Gallery, București.

2016 – Expoziţie personală la Muzeul de Artă Timişoara.

2017 – Deschide “Fundaţia Culturală Ilfoveanu” la Piteşti, în parteneriat cu Gheorghe Badea. Participă la expoziţia “About the Line” a casei de licitaţii Christie’s, Londra, care include lucrări de Picasso, Matisse, Mondrian, Le Corbusier ş.a. Expune în cadrul Bienalei internaţionale de pictură la Palatul Culturii, Iaşi. Participă la expoziţia de grup “La început a fost desenul” la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică Veneţia, Italia.

Bibliografie - Selectie

Catalogul expozitiei de pictura Ilfoveanu “Alb”, AnnArt Gallery, București, 2013, (curator Simona Vilău)

Catalogul Expoziției Sorin Ilfoveanu „Desene 2008 – 2011”, AnnArt Gallery, București (curator Aurelia Mocanu)

„Sorin Ilfoveanu Atelier 1995-2010” Editura U.N.A.R.T.E. și Asociația pentru Artă Ilfoveanu, 2011;

Grife/Bark/Blazer/Ilfoveanu, Ed. Victor B. Victor 2002

Ateliere de artisti din București, Sofin Ilfoveanu, Interogațiile metafizice ale artistului de Victor Neumann, Ed. Noimediaprint 2008

Sorin Ilfoveanu, Desene (1994-2007), Editată de Asociația pentru Artă Ilfoveanu, prefață-prezentare a cărții de Cristian Robert Velescu, 2008

Catalogul Expoziției Saga Ilfoveanu, Galeria ArtSociety, București, 2009

Catalogul Expoziției Umbria: Terra d’incontri – Mitologie Soggettive, Rocca Paulina Perugia, Sorin Ilfoveanu, 2009

Barbosa, Octavian, Dicționarul artiștilor români contemporani, Editura Meridiane, București, 1976, p. 241-242

Oroveanu, Mihai (coord.), Ateliere de artiști din București, Noi media-print, 2008, București, p. 69

Pintilie, Andrei, Ochiul în ureche, Editura Meridiane, București, 2002

Albumul Sorin Ilfoveanu, Culori și metafore, Editura Sport-Turism,  București, 1983

Șusara, Pavel, Arta contemporană la Muzeul Național-Sorin Ilfoveanu, în „România literară”, an 33, nr. 6, p. 16

Catalogul Expoziției Ilfoveanu, Pictură și Desen, Muzeul Național de Artă, București, 1985

Sorin Ilfoveanu, Dicționar de arta modernă și contemporană, Constantin Prut,Ed. Univers enciclopedic 2002

Sorin Ilfoveanu, Lexiconul: Pictori, Sculptori și Desenatori români, Secolele XV-XX”, de Mircea Deac, Ed. Medro;

Sorin Ilfoveanu, Albumul, L’art Roumain, Répères Contemporains, p.20, autor Constantin Prut, Editura U. A. P. din România, 1995

Sorin Ilfoveanu, Catalogul expozitiei “Cavalerii melancoliei”, Galeria Orizont, Bucuresti 1987, text de Andrei Plesu.

Catalogul expozitiei “Maculata Conceptie”, Muzeul Literaturii Române, București,1999, text de Ștefan Agopian.

Sorin Ilfoveanu, Catalogul Colecția Regală de Artă Contemporană, Editura Unarte, București, 2011, autor Adrian Buga;

Documentare, Fotografii si Design

Atelier

2014 – 2015 – Fotografii: Nicu Ilfoveanu

2013 – Fotografii: Sorin Ilfoveanu, Nicu Ilfoveanu

2011 – 2012 – Fotografii : 2, 3  Nicu Ilfoveanu;  1, 3, 4, 5, 6 , 7, 8, 9 Alexandru Davidian;

Desen

2014 – Fotografii:  Sorin Ilfoveanu, Nicu Ilfoveanu

2013 – Fotografii: Sorin Ilfoveanu

2011 – 2012 – Fotografii: Sorin Ilfoveanu

Pictura

2015 -Fotografii:  Sorin Ilfoveanu, Nicu Ilfoveanu

2012 – 2013 – Fotografii: Sorin Ilfoveanu, Nicu Ilfoveanu

2011 – Fotografii: Nicu Ilfoveanu

Expozitii

2013 – Fotografii: 1 Nicu Ilfoveanu; 2, 3 Arhiva Annart Gallery;  4, 5,6,7 Alexandru Davidian;

2011 – Fotografii: 1, 5, 7,8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 Nicu Ilfoveanu;  2,3,4,6, Alexandru Davidian;

Arhiva

Fotografii: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 16, 17 din arhiva personala a artistului Sorin Ilfoveanu; 18,19, 20 Nicu Ilfoveanu;

Design

Cosmin Viorel, UX & UI Web Designer